MMF vyzval politiky k větší podpoře růstu světové ekonomiky

10.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 10. dubna (ČTK) - Mezinárodní měnový fond (MMF) dnes vyzval politiky k větší podpoře růstu světové ekonomiky, která by odvrátila hrozbu vleklého hospodářského útlumu. "Klíčovou výzvou zůstává přeměna mírného a křehkého oživení v rychlejší, vyváženější a udržitelnější růst," uvedl MMF ve své zprávě.

Fond poukázal například na rizika spojená se zpřísňováním měnové politiky ve Spojených státech. MMF se obává negativních dopadů v případě, že americká centrální banka (Fed) bude omezovat stimulační opatření příliš rychlým tempem.

Fed minulý měsíc přikročil k dalšímu omezení programu nákupů dluhopisů, jehož prostřednictvím podporuje domácí ekonomiku. Podle MMF si některé rozvíjející se země stěžují, že postup Fedu destabilizuje kapitálové trhy. MMF proto vyzval centrální banky, aby posílily koordinaci svých aktivit.

Vyspělé ekonomiky by podle fondu neměly příliš spěchat s omezováním nabídky levných peněz, protože hospodářské oživení zůstává křehké a inflace nízká. MMF rovněž poukázal na možné negativní dopady ukrajinské krize na ekonomiku. "Geopolitické napětí, které se v poslední době dostává do popředí zájmu, by mohlo zastínit růstové vyhlídky," uvedl.

Šéfka MMF Christine Lagardeová dnes přivítala odhodlání Evropské centrální banky (ECB) bojovat všemi dostupnými prostředky proti nízké inflaci v eurozóně. "Znepokojuje nás nebezpečí, že dlouhodobější nízká inflace poškodí hospodářský růst a tvorbu pracovních míst ve vyspělých zemích, zejména v eurozóně," prohlásila.

MMF tento týden předpověděl, že tempo růstu světové ekonomiky letos zrychlí na 3,6 procenta z loňských tří procent. Nový globální hospodářský výhled fondu je nicméně o něco pesimističtější než lednová prognóza, podle které měl letošní růst dosáhnout 3,7 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK