MMF a SB se obávají hospodářských dopadů ukrajinské krize

10.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 10. dubna (ČTK) - Představitelé Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky (SB) dnes varovali před negativními dopady ukrajinské krize na světovou ekonomiku. Šéfka MMF Christine Lagardeová doufá, že vedení fondu koncem dubna či začátkem května schválí dohodnutou úvěrovou pomoc pro Ukrajinu ve výši 14 až 18 miliard dolarů (277 až 316 miliard Kč). Informovala o tom agentura DPA.

Výkonná rada MMF již podle Lagardeové o pomocí pro Ukrajinu několikrát diskutovala. "Projevila se přitom povzbudivá a velmi široká podpora ze všech stran rady MMF," uvedla šéfka fondu. Upozornila, že předpokládaný objem pomoci je dostatečný k tomu, aby byla Ukrajina schopna uhradit všechny své závazky.

Lagardeová předpokládá, že Kyjev splní podmínky spojené s úvěrovou pomocí. "Nevstupujeme do jednání s očekáváním, že program ztroskotá," prohlásila.

Ukrajinský parlament na konci března na druhý pokus schválil protikrizový zákon počítající s úspornými opatřeními, která MMF v rámci dohody o půjčce požaduje. Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk při schvalování tohoto zákona upozornil, že Ukrajina se ocitla na pokraji ekonomického a finančního kolapsu. Pokud by nepřijala doporučení MMF, mohla by její ekonomika letos klesnout až o deset procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK