Americké akcie klesly, trh Nasdaq měl nejhorší den za 2,5 roku

10.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 10. dubna (ČTK) - Americké akciové trhy dnes výrazně klesly a například úhrnný index technologického trhu Nasdaq Composite zažil nejhorší den za téměř dva a půl roku. Propad během dne obnovily technologické tituly, které předtím více než rok táhly americké akcie vzhůru.

V závěru obchodování index Dow Jones podle předběžných údajů klesl o 1,62 procenta na 16.170,22 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 oslabil o 2,09 procenta na 1833,09 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se v závěru propadl o 3,1 procenta na 4054,11 bodu, což by pro něj byl největší procentuální pokles od 9. listopadu 2011.

Americké akcie zamířily dolů i přes dnešní údaje amerického ministerstva práce. Počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti se minulý týden podle nich snížil na sedmileté minimum, což naznačuje pokračující oživování pracovního trhu i americké ekonomiky.

Po dvou dnech stabilizace se ale dnes k poklesu vrátily akcie v sektoru technologií a biotechnologií. Oslabovaly také akcie internetových společností; akcie Facebooku v závěru odepsaly přes pět procent, stejně jako akcie společnosti Netflix. Dolů zamířily také akcie Twitteru či biotechnologických společnosti Biogen a Gilead Sciences.

Na devizových trzích dnes oslaboval americký dolar poté, co středeční zveřejnění zápisu z posledního zasedání měnového výboru americké centrální banky (Fed) zklamalo investory připravené na pozvolné zpřísňování její měnové politiky. Euro k dolaru kolem 22:15 SELČ posilovalo o 0,26 procenta na 1,3888 USD. Dolar k jenu vykazoval pokles o skoro 0,5 procenta na 101,51 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK