Dnes naplno začala demolice mostu na D1 u Smrčné na Jihlavsku

11.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Jihlava 11. dubna (ČTK) - Dělníci dnes zahájili demolici mostu na D1 u Smrčné na Jihlavsku v modernizovaném úseku mezi Jihlavou a Větrným Jeníkovem. Za pomoci těžkých mechanismů odstraní nejdříve mostní konstrukci a poté i opěry na dálničním tělese ve směru na Brno. Polovina nového mostu by měla být kompletně hotová do začátku července. ČTK to řekl stavbyvedoucí úseku Jiří Kárník.

"Na demolici pracují hydraulické demoliční kleště, pneumatická kladiva a další těžká technika. Materiál odvážejí nákladní automobily na dálniční odpočívku na 105. kilometru, kde se drcením recykluje a po vytřídění se opět používá do stavebních vrstev," řekl Kárník.

Demolice a stavba nového mostu je součástí stavebních prací na modernizovaném úseku D1 mezi Jihlavou a Větrným Jeníkovem mezi kilometry 112 až 104. V úseku pracuje ve dvanáctihodinových směnách na 140 pracovníků, kterým pomáhá devět desítek stavebních strojů. Dělníci nyní odstraňují cementobetonový kryt vozovky, práce by měla být hotová do neděle.

"Dnes aktuálně probíhá v části úseku zhutňovací pokus na štěrkodrťové vrstvě o výšce 18 centimetrů. Pokud budou výsledky dobré, budeme pokračovat ve výměnách konstrukčních vrstev a přípravě na jejich stabilizaci," řekl Kárník. Práce podle něj pokračují podle harmonogramu, úsek by měl být kompletně hotov do 27. července. Podobným způsobem probíhá modernizace dálnice D1 také v úsecích Hořice - Loket (kilometr 75 až 66) a Psáře - Šternov (kilometr 47 až 41) na Benešovsku.

Po nejvytíženější tuzemské dálnici přes Vysočinu denně projíždí kolem 35.000 vozidel, směrem k Brnu a Praze intenzita dopravy ještě stoupá. Objízdné trasy během oprav nebyly stanoveny. Dálnice D1 je zhruba deset let za svojí životností. Modernizace byla zahájena minulý rok. Celá oprava mezi Mirošovicemi na 21. kilometru a Kývalkou na 182. kilometru by podle odhadů ministerstva měla stát asi 14 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK