Spotřebitelská důvěra v USA se vyšplhala na devítiměsíční maximum

11.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 11. dubna (ČTK) - Spotřebitelská důvěra ve Spojených státech se v dubnu vyšplhala na devítiměsíční maximum díky lepšímu hodnocení současné ekonomické situace i hospodářských vyhlídek. Vyplývá to z předběžných výsledků průzkumu agentury Reuters a Michiganské univerzity.

Index důvěry stoupl na 82,6 bodu z březnových 80 bodů. Dostal se tak na nejvyšší úroveň od loňského července. Překonal rovněž očekávání analytiků, kteří počítali s mírnějším nárůstem na 81 bodů.

"Zprávy o ekonomice začaly být v dubnu příznivější," upozornil šéf průzkumu Richard Curtin. Analytici podle agentury AP předpokládají, že růst ekonomiky USA v letošním prvním čtvrtletí kvůli mimořádně mrazivé zimě zpomalil na 1,5 až dvě procenta z 2,6 procenta v závěru loňského roku. Ve druhém čtvrtletí však počítají se zrychlením růstu na zhruba tři procenta.

Ekonomové sledují údaje o spotřebitelské důvěře velmi pozorně, neboť se z nich snaží odvodit budoucí vývoj spotřebitelských výdajů. Ty v USA zajišťují více než dvě třetiny ekonomické aktivity. Bílý dům předpokládá, že růst americké ekonomiky v celém letošním roce zrychlí na 3,3 procenta z loňských 1,9 procenta.

pmh šeb

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK