Světová aktivita podle vedení MMF zesiluje, rizika ale zůstávají

12.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 12. dubna (ČTK) - Globální ekonomická aktivita nadále zesiluje. Oživování je ale křehké a nebezpečí možného zhoršení přetrvává. Konstatoval to dnes v komuniké Mezinárodní měnový a finanční výbor (IMFC), který určuje strategii Mezinárodního měnového fondu. Evropská centrální banka by podle něj měla uvažovat o dalších krocích, pokud nízká inflace nabude trvalejšího rázu.

"Globální aktivita nadále posiluje. Oživování je ovšem nadále křehké a nepříznivá rizika přetrvávají," sdělil výbor v závěru jarního zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky, které v neděli končí.

Výbor konstatuje, že aktivita ve vyspělých ekonomikách, především ve Spojených státech a v Británii, se loni zlepšila. Růst v eurozóně jako celku se obrátil k lepšímu, zůstává ale křehký. V mnoha vyspělých ekonomikách navíc přetrvává míra inflace pod cílovou úrovní a pravděpodobně zůstane utlumená.

Růst relativně mladých tržních ekonomik se zmírnil a čeká se jeho pozvolné oživování, konstatuje dále výbor. Pro globální výhled přetrvávají nepříznivá rizika, která zahrnují "především obnovenou volatilitu trhu, velmi nízkou inflaci v některých vyspělých ekonomikách, vysokou úroveň veřejného dluhu a geopolitické napětí. V mnoha zemích je stále vytrvale vysoká nezaměstnanost," stojí také v prohlášení, z něhož citovala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK