Maloobchodní tržby v USA rostly v březnu nejrychleji za rok a půl

14.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 14. dubna (ČTK) - Maloobchodní tržby ve Spojených státech rostly v březnu nejrychleji za rok a půl. Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že ve srovnání s předchozím měsícem obrat maloobchodu stoupl o 1,1 procenta, nejrychleji od září 2012, po zvýšení o 0,7 procenta v únoru. K růstu přispěl zvláště zájem o auta a nábytek. Zpráva je dalším potvrzením toho, že ekonomika po poklesu způsobeném počasím oživuje a je na cestě ke zrychlení ekonomického růstu ve druhém čtvrtletí.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali v průměru zvýšení tržeb o 0,8 procenta. Údaj za únor byl revidován směrem vzhůru z původních 0,3 procenta. Maloobchodní tržby se podílejí na celkových výdajích spotřebitelů zhruba třetinou.

Jádrové tržby, které nezahrnují prodej aut, benzinu, stavebního materiálu a potravinářské služby, se v březnu zvýšily o 0,8 procenta po růstu o 0,4 procenta v únoru. Jádrové tržby téměř odpovídají ukazateli spotřebitelských výdajů.

Zpráva o obratu maloobchodu přichází po příznivých údajích o zaměstnanosti a potvrzuje, že americká ekonomika nabrala na konci prvního čtvrtletí na rychlosti. Na přelomu loňského a letošního roku ekonomika ztratila rychlost kvůli neobvykle chladnému a sněhovému počasí, které narušilo ekonomickou aktivitu.

Růst tržeb výrazně podpořil prodej aut a automobilových součástek. Tržby prodejců aut a součástek se zvýšily o 3,1 procenta, nejrychleji od září 2012. Bez zahrnutí aut maloobchodní tržby vzrostly o 0,7 procenta, nejrychleji za rok. Tržby obchodů se stavebním materiálem a zahradním vybavení stouply o 1,8 procenta a s nábytkem o jedno procento. Obrat obchodů s elektronikou a domácími spotřebiči však klesl o 1,6 procenta a tržby čerpacích stanic se snížily o 1,6 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK