Skupina SABMiller, vlastník Prazdroje, zvýšila roční příjem

15.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 15. dubna (ČTK) - Nadnárodní pivovarnické skupině SABMiller, vlastníkovi Plzeňského Prazdroje, stoupl příjem za poslední finanční rok o tři procenta. Oznámila to dnes firma. K lepšímu výsledku jí pomohl vyšší prodej piv i nealkoholických nápojů. Výši tržeb firma v aktualizovaném vývoji hospodaření neuvedla. Upozornila ale, že výsledky nepříznivě zasáhne oslabování hlavních měn k americkému dolaru.

SABMiller je druhým největším producentem piva na světě. Čistý příjem skupiny v uplynulém finančním roce, který skončil v březnua, stoupl o tři procenta. Objem prodeje se ve stejném období zvýšil o dvě procenta, přičemž objem firemních ležáků stoupl o jedno procento a objem nealkoholických nápojů o pět procent.

SABMiller pozoruje zlepšující se trend v Evropě, náročné podmínky na zdejším trhu ale přetrvávají; v regionu přetrvává ekonomická nejistota a důvěra spotřebitelů podle firmy zůstává slabá. Pivovarnické skupině zde objem prodeje za poslední rok klesl o procento. U ležáků došlo ke čtyřprocentnímu snížení.

O čtyři procenta klesl objem ležáků i v České republice. Podmínky na tuzemském trhu byly pro firmu dál náročné, ve druhém pololetí se jí ale podařilo zlepšit výkonnost z hlediska prodeje, uvedla na svém webu.

Skupina, jejíž akcie se obchodují v Londýně a Johannesburgu, začala z jihoafrických počátků expandovat ke konci 90. let, kdy koupila Prazdroj. Do SABMiller v současnosti patří přes 200 značek, vedle Plzeňského Prazdroje a jeho značek Pilsner Urquell, Gambrinus, Velkopopovický Kozel a Radegast vlastní SABMiller například i slovenské pivovary Šariš a Topvar. Vyrábí ale i piva značek Miller Lite, Grolsch a Peroni.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK