Pentě loni klesl čistý zisk na 2,75 mld. Kč, aktiva stoupla

15.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. dubna (ČTK) - Skupině Penta Investments loni klesl čistý zisk na 100 milionů eur (zhruba 2,75 miliardy korun) z předloňských 147 milionů eur (asi čtyři miliardy korun). Konsolidované výsledky podle mezinárodních účetních standardů dnes oznámili zástupci Penty na tiskové konferenci. Aktiva skupiny vzrostla o 0,6 miliardy eur (16,5 miliardy korun) na 6,5 miliardy eur (178,5 miliardy Kč). Čistá hodnota aktiv Penty se zvýšila na 1,564 miliardy eur (43 miliard korun), uvedl partner Penty Marek Dospiva.

Do nových projektů a expanzí loni skupina investovala 200 milionů eur (5,5 miliardy korun). Část z toho šla i do modernizace a rozvoje stávajícího portfolia. Skupina loni zahájila a částečně uzavřela tři transakce - koupi sítě nemocnic v Polsku ECM Instytut Mediczny, koupi dvou polských sítí lékáren Partner Pharma a Apteka Mediq. Kupní cenu, 55 milionů eur (1,5 miliardy korun) za poslední jmenovanou síť přitom Penta podle Dospivy zaplatila teprve v pondělí.

V Bratislavě na Slovanech loni Penta koupila rezidenční projekt. Naopak v Česku se skupina zbavila sítě zdravotnických ambulancí MediClinic.

Skupina také poodhalila své plány na nejbližší roky. "Po dvaceti letech fungování měníme svou strategii na dlouhodobého hodnotového investora. Zužujeme portfolio z 20 na zhruba deset firem. Budeme se zaměřovat pouze na ty s minimální roční EBITDA (zisk před započtením úroků, daní, odpisů a amortizace - pozn. ČTK) 20 milionů eur. Cílová EBITDA takových společností však je 50 milionů korun a více," prohlásil Dospiva.

Skupina Penta má na investice v letošním roce připraveno 500 mil. eur (13,7 mld. Kč). Chce koupit čtyři projekty, s jejichž majiteli nyní jedná.

Rozvíjet chce Penta hlavně rozvoj stávajících odvětví skupiny, především zdravotnictví, maloobchodu, výroby a finančních služeb v Česku, na Slovensku, v Polsku a Německu.

Dospiva na tiskové konferenci také definitivně uzavřel téma možného prodeje výrobce letadel Aero Vodochody. Firma má prý velký potenciál, do roku 2017 by prý měla dokonce ztrojnásobit své tržby. V minulých měsících dokonce nabírala nové zaměstnance. Problém však podle Dospivy představuje nedostatek kvalifikovaných pracovníků. "Uvažujeme o tom, že budeme muset obnovit vlastní studijní obor letecký technik," podotkl Dospiva.

Naopak prodejce chovatelského prodejce PetCentrum se chce Penta zbavit ještě v letošním druhém čtvrtletí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK