Průmyslová výroba v USA rostla druhý měsíc po sobě

16.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 16. dubna (ČTK) - Průmyslová výroba ve Spojených státech v březnu proti předešlému měsíci vzrostla o 0,7 procenta, o něco rychleji, než se předpokládalo. Stoupla tak druhý měsíc po sobě, stejně jako produkce klíčového zpracovatelského průmyslu. Dnešní údaje americké centrální banky (Fed) potvrzují další oživování průmyslového sektoru a celé největší světové ekonomiky ze zimního útlumu.

Už v únoru celkový výkon průmyslu oživil podle opravených údajů o 1,2 procenta a zpracovatelský sektor vykázal nárůst o 1,4 procenta. V březnu se zpracovatelská produkce zvýšila o 0,5 procenta. Ekonomové podle agentury Reuters čekali, že zpracovatelský sektor i celková produkce vzrostou o půl procenta.

V meziročním srovnání byla produkce celého průmyslu vyšší o 3,8 procenta. Zpracovatelský sektor meziročně vzrostl o 2,8 procenta.

Produkce sektoru těžby stoupla o 1,5 procenta. Výkon síťových podniků, jako jsou elektrárny, plynárny a vodárny, se zvýšil o jedno procento.

Na přelomu loňského a letošního roku americká ekonomika zpomalila v důsledku neobvykle chladného počasí. Údaje posledních týdnů ale ukazují, že ekonomika opět nabírá sílu.

Míra využití výrobních kapacit se zvýšila proti únoru na 79,2 procenta z únorové úrovně 78,8 procenta a dosáhla maxima od června roku 2008, tedy z počátku poslední ekonomické recese. Tento ukazatel naznačuje, kolik zbývá v ekonomice prostoru pro růst, který nevyvolává inflaci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK