Prodej aut v EU v prvním čtvrtletí stoupl o více než osm procent

17.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 17. dubna (ČTK) - Prodej nových osobních automobilů v Evropské unii se v letošním prvním čtvrtletí meziročně zvýšil o 8,4 procenta na 3,25 milionu vozů. Oznámilo to dnes Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). V samotném březnu prodej stoupl dokonce o 10,6 procenta na 1,45 milionu vozů.

 

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto podle údajů ACEA v prvním čtvrtletí v zemích EU zvýšila prodej o téměř 19 procent na 137.863 vozů. Její tržní podíl tak stoupl na 4,2 procenta z 3,9 procenta před rokem.

Automobilový trh EU vykazuje růst již sedm měsíců za sebou. Evropští spotřebitelé v uplynulých letech kvůli rostoucí nezaměstnanosti omezili nákupy dražšího zboží, jako jsou právě automobily. Díky zlepšujícím se ekonomickým vyhlídkám se však poptávka po automobilech začala zotavovat.

V celém loňském roce se ještě prodej aut v EU snížil o 1,7 procenta na 11,85 milionu vozů. Zaznamenal tak už šestý pokles za sebou a dostal se na nejnižší úroveň od roku 1995. V letošním roce by měl prodej podle lednové prognózy ACEA stoupnout o dvě procenta.

Český Svaz dovozců automobilů (SDA) již dříve oznámil, že v České republice se prodej nových osobních automobilů v letošním prvním čtvrtletí meziročně zvýšil o zhruba 18 procent na 42.993 vozů.

pmh šeb

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK