Zisk PepsiCo díky divizi občerstvení stoupl o 13 procent

17.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 17. dubna (ČTK) - Americkému výrobci nealkoholických nápojů PepsiCo stoupl v prvním čtvrtletí zisk o 13 procent na 1,22 miliardy USD (24,2 miliardy Kč). Hospodaření podpořilo snížení nákladů a vyšší prodej v divizi lehkého občerstvení, oznámila dnes společnost.

Bez zahrnutí mimořádných položek zisk na akcii činil 83 centů. Analytici očekávali zisk 75 centů na akcii. Příjmy nepatrně stouply na 12,62 miliardy USD. Bez zahrnutí vlivu změn směnných kurzů se zvýšily o čtyři procenta. Objem prodeje v divizi občerstvení stoupl o dvě procenta, v nápojové divizi zůstal zhruba na stejné úrovni jako loni. Mezi značky firmy patří nápoje Pepsi, Gatorade a Mountain Dew, džusy Tropicana či brambůrky Frito-Lay.

Objem prodeje perlivých nápojů v Severní Americe se snížil o jedno procento, prodej dalších nápojů však rostl. Příjmy stouply, protože firma zvýšila ceny. V divizi občerstvení byl prodej vyšší o tři procenta.

V Evropě se prodej občerstvení i nápojů zvýšil o tři procenta. Vyšší byl i celkový prodej v oblasti zahrnující Asii, Blízký východ a Afriku, hlavně díky lehkému občerstvení.

Jeden z drobných investorů firmy, Nelson Peltz z Trian Fund Management, tlačí na firmu, aby oddělila vzkvétající divizi s občerstvením od zaostávající nápojové divize. Podle něj nápojová divize, jejíž výkon je slabší a neustále zaostává za Coca-Colou, zastiňuje mnohem silnější divizi s občerstvením. PepsiCo však vytrvale tento návrh odmítá, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK