Ceny ropy po ekonomické zprávě z USA mírně rostou

21.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 21. dubna (ČTK) - Světové ceny ropy dnes mírně rostou. Americkou lehkou ropu podpořila příznivá ekonomická data. Obchodníci zároveň podle agentury Reuters nezpozorovali žádné zprávy, které by posílily jejich obavy kvůli napětí na Ukrajině, a ceny tak dnes nepřekročily významnější hranice.

Cena severomořské ropy Brent se kolem 19:00 SELČ pohybovala na úrovni 109,72 USD za barel, což je oproti čtvrteční závěrečné hodnotě ve zkráceném velikonočním týdnu nárůst zhruba o pětinu dolaru. Americká lehká ropa WTI posílila také o zhruba 20 centů na 104,51 USD.

Trh s ropou podpořila zpráva americké organizace Conference Board, podle které v březnu stouply sledované přední ekonomické ukazatele, které se vnímají jako měřítko budoucí aktivity ekonomiky Spojených států.

Investoři také sledují dění na Ukrajině, kde si ozbrojený střet u východoukrajinského města Slavjansk o víkendu vyžádal nejméně tři mrtvé. V očích investorů to ale nenarušuje čtvrteční dohodu EU, Ruska, Ukrajiny a USA o ukončení násilností na východě země, napsal Reuters.

Trh věnuje pozornost i vývoji v Libyi, kde se vláda s rebely před dvěma týdny dohodla na ukončení blokády čtyř ropných přístavů. Otevření jednoho z nich podle vlády zbrzdily technické problémy.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červen 109,72 109,53 New York - Nymex WTI květen 104,51 104,30

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK