Zakladatel VKontakte Durov již ve vedení ruské sociální sítě není

22.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 22. dubna (ČTK) - Zakladatel ruské sociální sítě VKontakte (VK) Pavel Durov již tento populární komunitní web nevede. Dnes o tom informovala ruská média. Durov v prohlášení uvedl, že byl vyhozen. Svůj odchod Durov oznámil 1. dubna, tedy na apríla, později ale prohlásil, že si ho rozmyslel. VK tvrdí, že odstoupil již dříve a že nikdy svou rezignaci nestáhnul.

"Je zajímavé, že akcionáři nenašli dostatek odvahy, aby mi to řekli přímo. O svém vyhození jsme se dozvěděl z médií," uvedl Durov. Na apríla oznámil, že z vedení VK odchází, neboť majitelé služby mu neposkytují dostatek svobody. O dva dny později na VK napsal, že si rezignaci rozmyslel a že vše byl jen žert.

Interfax s odvoláním na VK ale informoval, že Durov skončil již 21. března a nyní po měsíční lhůtě nabyla rezignace právní moci.

"Dnes se VKontakte dostala pod naprostou kontrolu Igora Sečina a Ališera Usmanova. Možná, v ruském kontextu, bylo něco takového nevyhnutelné," uvedl Durov. Usmanov se Sečinem, kteří ovládají značnou část ruského mediální světa, jsou blízkými spojenci prezidenta Vladimira Putina.

VK je ruskou odpovědí na Facebook a po Facebooku také druhou největší sociální sítí v Evropě. V lednu měla VK 239 milionů registrovaných uživatelů. Analytici odhadují hodnotu společnosti na dvě až čtyři miliardy dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK