Singer: Průměrná inflace letos bude druhá nejnižší za deset let

22.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. dubna (ČTK) - Průměrná inflace v letošním roce bude druhou nejnižší za posledních deset let, a to i přes oslabení koruny v rámci devizových intervencí. Na konferenci k prorůstové politice české vlády to dnes řekl guvernér ČNB Miroslav Singer. ČNB čeká letos průměrnou míru inflace 1,2 procenta. Za posledních deset let byla inflace nejnižší v roce 2009, a to jedno procento.

"Oslabení koruny evidentně stabilizovalo ekonomické prostředí. Na podrobné vyhodnocení dopadů je ale brzy," uvedl guvernér. Podle Singera tak intervence, které ČNB zahájila loni v listopadu, zabránili deflaci. "Ani po vyjmutí očekávaného poklesu cen energií od letošního roku, by se cenový index bez zásahu ČNB nepohyboval v kladných hodnotách," uvedl Singer.

Česko přitom podle guvernéra patří i v období po intervencích k zemím s nejnižší inflací. Osm evropských ekonomik přitom podle něj zaznamenalo již deflaci, tedy pokles cen. Jde například o Řecko, Kypr a Portugalsko. "A žádná evropská ekonomika nemá inflaci nad dvěma procenty," upozornil Singer.

K devizovým intervencím Singer dále uvedl, že kurz koruny je od té doby pět měsíců určován jen trhem bez zásahu ČNB. "Samotné intervence trvaly jen několik dnů," uvedl. Zároveň zopakoval, že intervenční režim potrvá přinejmenším do počátku roku 2015.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK