Tonaku loni klesly tržby, ale zisk vzrostl téměř na dvojnásobek

23.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Nový Jičín 23. dubna (ČTK) - Společnosti Tonak loni klesly tržby z 507,7 milionu korun o 13,7 procenta na 438,2 milionu korun. Zisk ale novojičínskému výrobci pokrývek hlavy stoupl téměř na dvojnásobek, loni činil 10,1 milionu, zatímco v roce 2012 to bylo 5,1 milionu korun. ČTK to řekl generální ředitel a předseda představenstva Tonaku Dalibor Andree.

Hlavním důvodem poklesu prodeje je podle něj to, že zákazníci nakoupili více zboží, než v roce 2012 byli schopni prodat. Proto v roce 2013 byla poptávka o něco nižší. Druhým důvodem je podle ředitele selekce efektivnosti zakázek, kterou Tonak provádí. "Pořád se tlačíme k tomu vyrábět menší množství kusů za daleko vyšší marži. To znamená zakázky nebo výrobky, které nebyly z pohledu marží efektivní, tak jsme prostě přestali dělat," řekl Andree.

Právě to, že se podnik snaží produkovat výrobky s vyšší přidanou hodnotou, ovlivnilo hospodářský výsledek. Celý loňský zisk dá společnost na úhradu neuhrazených ztrát předchozích let. "Pro rok 2014 plánujeme tržby 460 milionů korun. Předpokládáme, že bychom mohli skončit v zisku někde kolem 15 milionů korun," řekl ředitel.

Vloni firma investovala přes 22 milionů korun, převážně do modernizace strojního vybavení. Letos plánuje investice přibližně 32 milionů korun. "Hlavní investice půjdou zase do modernizace strojů a zařízení. Budeme kupovat nové barvicí aparáty, valchovací aparáty," řekl ředitel.

Tonak má dva závody. V Novém Jičíně se vyrábějí plstěné pokrývky, tedy klobouky nebo polotovary na jejich výrobu. Druhý závod v jihočeských Strakonicích produkuje pletené pokrývky, hlavně barety a čepice. Firma očekává, že ve Strakonicích letos prodá zhruba 2,7 milionu pletených pokrývek hlav.

Novojičínský závod každý den opouští kolem 2100 klobouků a polotovarů. "V roce 2012 jsme prodali nějakých 700.000 kusů a loni 500.000 kusů. Takový rovnovážný stav pro fabriku je cca 600.000 kusů," řekl Andree. Očekává, že letos závod vyrobí 500.000 klobouků a polotovarů, což je spíše pesimističtější varianta. "Zatím se ukazuje, že to tak asi bude, že těch 500.000 kusů je reálné číslo. Vycházejí z toho i předpokládané tržby," řekl ředitel.

Pětadevadesát procent své produkce Tonak vyváží do 55 zemí. Nejvíce jeho výrobků se loni prodalo v Rusku, Polsku, Německu, Itálii a USA. Podnik ale prodává pokrývky hlavy po celém světě, mimo jiné v Japonsku, Izraeli, Austrálii, Nigérii, Senegalu či Brazílii. "Struktura je taková, že z těch plstěných pokrývek, tedy klobouků nebo polotovarů na výrobu klobouků, je asi 65 procent polotovarů a 35 procent produkce jsou klobouky," řekl Andree.

Tonak patří mezi největší výrobce klobouků v Evropě. Společnost má více než 650 zaměstnanců, z nichž přibližně polovina pracuje v Novém Jičíně a polovina ve Strakonicích. Majoritním vlastníkem je společnost PCTC Invest se sídlem ve Švédsku, které patří 91,74 procenta akcií.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK