Čtvrtletní zisk Boeingu kvůli penzím klesl, letadel dodal víc

23.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Chicago 23. dubna (ČTK) - Zisk amerického výrobce letadel Boeing v letošním prvním čtvrtletí klesl o 13 procent na 965 milionů dolarů (19,1 miliardy Kč). Způsobil to odpis spojený se změnami v penzijních plánech. Příjmy společnosti se ale zvýšily více, než se čekalo, a také dodávky civilních letadel byly vyšší než před rokem. Vyplývá to z dnešního sdělení firmy.

Za první tři měsíce roku srolovalo z montážních linek Boeingu 161 nových letadel, o 18 procent více, než za stejné období před rokem. Příjem společnosti za tři měsíce ke konci března stoupl o osm procent na skoro 20,5 miliardy dolarů z téměř 18,9 miliardy dolarů před rokem.

V loňském prvním čtvrtletí Boeing hospodařil se ziskem 1,1 miliardy dolarů. Letos ale musel zaúčtovat účetní odpis 330 milionů v souvislosti s upravenými penzijními plány.

V přepočtu na akcii ovšem základní zisk očištěný o některé náklady včetně nákladů na zaměstnanecké penze stoupl, a to o tři centy na 1,76 dolaru na akcii. Analytici na Wall Street oslovení společností FactSet očekávali, že tento zisk dosáhne jen 1,56 dolaru na akcii a také příjem bude menší, než nakonec společnost vykázala.

Poptávka po civilních letadlech zůstává silná, protože letecké společnosti rozšiřují své flotily a nahrazují starší stroje modernějšími modely, upozornil list Wall Street Journal. Boeing nadále doufá, že v letošním roce dodá zákazníkům 715 až 725 civilních letadel. Zvýšil ovšem odhad zisku na akcii za celý letošní rok na 7,15 až 7,35 USD na akcii. Původní odhad byl o 15 centů nižší.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK