Růst dovozu polských potravin do ČR loni zpomalil,hlavně u masa

23.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. dubna (ČTK) - Růst dovozů potravin z Polska do Česka loni mírně zpomalil, což bylo patrné zejména u masných výrobků. Svoji pozici největšího vývozce potravin do Česka naopak upevnilo Německo. Dovozy ze Slovenska meziročně klesly. Vyplývá to z analýzy, kterou pro ČTK vypracoval Český statistický úřad. Zejména import polských masných výrobků podle analytičky ČSÚ Drahomíry Dubské nejspíše ovlivnily nedávné mediální kauzy.

"V roce 2013 oproti silné dynamice předchozích let výrazně pokleslo tempo růstu dovozů masa a masných výrobků z Polska," řekla ČTK Dubská. Meziroční růst dovozu masných produktů z Polska loni dosáhl 3,5 procenta. V předchozích letech bylo přitom tempo růstu dvouciferné, když předloni přesáhlo 18 procent a například na začátku ekonomické krize mezi roky 2008 a 2009 stouply dovozy výrobků z masa do ČR takřka o 29 procent.

Z Polska se loni do ČR dovezlo potravin za 23 miliard korun, což bylo o 7,5 procenta více než v roce 2012. Růst mírně zpomalil, předloni činil 8,4 procenta. Polsko zůstává druhým nejvýznamnějším dovozcem potravin do ČR. Největším je Německo, odkud dovoz potravin naopak meziročně zrychlil z 12 na 13,4 procenta a činil 35,6 miliardy korun. Třetím nejvýznamnějším importérem potravin zůstává Slovensko, jehož dovoz do Česka ale loni meziročně klesl o 11 procent.

Celkem byly loni do Česka po očištění o dovozy živých zvířat a nemletého obilí dovezeny potraviny za 144 miliard korun, meziroční růst představoval 5,6 procenta.

Sérii zpráv o problematických polských potravinách v ČR započala v roce 2012 takzvaná solná aféra. Firmy zapletené v Polsku do tohoto skandálu prodávaly technickou sůl označenou jako jedlou výrobcům uzenin, zpracovatelům ryb či pekárnám. Loni se například na českém trhu objevilo koňské výsekové maso z Polska obsahující analgetikum fenylbutazon, které se nesmí dávat zvířatům určeným k lidské stravě.

Polská strana se opakovaně ohradila proti tomu, že by byly její potraviny nekvalitní. Za kritikou naopak vidí snahu české konkurence vytlačit polské výrobky z trhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK