Apple rozdělí akcie a sníží cenu jedné na sedminu

24.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


San Francisco 24. dubna (ČTK) - Americká společnost Apple zaskočila akciový trh oznámením záměru rozdělit své akcie a snížit jejich nominální cenu na sedminu z dnešních více než 500 dolarů. Akcie firmy reagovaly na zprávu prudkým vzestupem. Přední technologická společnost a aktuálně nejhodnotnější americká firma by se díky tomuto kroku konečně mohla dostat do prestižního Dow Jonesova indexu newyorské burzy, řekli analytici agentuře Reuters.

Apple ve středu oznámil, že v posledním čtvrtletí fiskálního roku se jeho čistý zisk zvýšil meziročně o sedm procent na 10,2 miliardy dolarů (202 miliard Kč) a tržby stouply o pět procent na 45,6 miliardy USD. Firma také překvapivě výrazně zvýšila prodej telefonů iPhone.

Akcie firmy po zprávě v elektronickém obchodování mimo burzy vzrostly až o osm procent, Vedle rozdělení akcií a příznivých výsledků k tomu přispěl záměr firmy odkoupit zpět další akcie za 30 miliard dolarů a zvýšit čtvrtletní dividendy o osm procent, Firma tím zvýšila plán odkupu akcií do konce příštího roku na 90 miliard dolarů. Oznámení Applu ocenil aktivistický investor Carl Icahn, který už delší dobu na firmu tlačí, aby vracela více peněz investorům.

Apple naposledy rozdělil své akcie před devíti lety, mezitím se ale jejich hodnota díky nástupu jeho iPhonů a iPadů prudce zvýšila. Rozdělení akcií celkovou hodnotu firmy nezmění, mělo by ale zpřístupnit investice do jejích akcií drobným příležitostným investorům, kteří by si rádi koupili jednu nebo jen několik akcií proslulé společnosti.

Firma se tím navíc stane žhavým kandidátem na zařazení do třicetičlenného Dow Jonesova indexu. Apple je sice už několik let v USA firmou s nejvyšší tržní hodnotou, v prestižním indexu ale kvůli vysoké ceně svých akcií není.

Index, který vznikl před 118 lety, používá zastaralou metodologii vážení svých složek podle nominální ceny, takže pětisetdolarová akcie Applu by jej výrazně zdeformovala. Po rozdělení akcií se cena jedné sníží na zhruba 75 dolarů, což je těsně pod průměrnou cenou akcií firem z širšího indexu S&P 500.

"Je to vstřícné k akcionářům a spolu s dividendami a vracením kapitálu se to týká těch věcí, za které se na firmu v poslední době snášela kritika," řekl Reuters prezident hedgeového fondu LibertyView Capital Management Rick Meckler. Podle něj ale primárním záměrem Applu určitě nebylo dostat se do Dow Jonesova indexu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK