Zisk polského majitele Unipetrolu klesl, předčil ale očekávání

24.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 24. dubna (ČTK) - Polská ropná a petrochemická společnost PKN Orlen, která je majitelem českého Unipetrolu, vytvořila v prvním čtvrtletí kvůli slabým ziskovým maržím rafinerií nižší zisk než před rokem. Výsledky největšího zpracovatele ropy ve střední Evropě ale předčily očekávání díky vyšším tržbám z prodeje pohonných hmot a zisku petrochemické divize, sdělila dnes firma.

Provozní zisk PKN klesl meziročně o čtvrtinu na 254 milionů zlotých (1,66 miliardy Kč). Analytici podle ankety agentury Reuters čekali v průměru výsledek pouze 108 milionů zlotých. Čistý zisk se propadl na 64 milionů zlotých, což byla necelá polovina loňského výsledku, analytici ale odhadovali nulový zisk.

Sektor zpracování ropy v Evropě jako celek trpí přebytkem kapacit a nízkými maržemi. Marže rafinerií PKN se sice proti předešlému čtvrtletí zdvojnásobila, v meziročním srovnání je ale stále jen zhruba třetinová.

Společnost se nyní proto začíná zaměřovat na průzkum a těžbu a investuje do průzkumu polských ložisek břidlicového plynu. Loni koupila kanadskou těžařskou firmu TriOil Resources a díky této akvizici vytěžila svých prvních 330.000 barelů ropy.

Holding Unipetrol vykázal v letošním prvním čtvrtletí čistý zisk 937 milionů korun proti ztrátě 148 milionů korun o rok dříve. Tržby firmy se meziročně zvýšily o 16 procent na 28,8 miliardy korun. Ke zlepšení výsledků holdingu pomohly vyšší velkoobchodní i maloobchodní prodeje a slabší koruna, zejména ale zaúčtování zisku 1,19 miliardy korun z nákupu podílu v České rafinérské od společnosti Shell. Naposledy dosáhl Unipetrol čistého zisku ve třetím čtvrtletí roku 2012.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK