Trať mezi Libercem a Tanvaldem zrekonstruuje Viamont

24.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. dubna (ČTK) - Železniční trať mezi Libercem a Tanvaldem zrekonstruuje za téměř 685 milionů korun firma Viamont DSP. Vítězná nabídka je zhruba o 55 milionů korun nižší, než kolik předpokládal projekt Správy železniční dopravní cesty (SŽDC), vyplývá z oznámení ve věstníku veřejných zakázek. Stavět by se mělo od poloviny letošního roku.

Trať je součástí takzvané Jizerskohorské železnice, na níž už dva roky jezdí moderní regionální vlaky švýcarské firmy Stadler. Právě ty mají ale na zastaralé trati velké problémy. Podle Českých drah má trať příliš ostré zatáčky, což moderní vozidla při průjezdu poškozuje a zvyšuje i hlučnost provozu. Po rekonstrukci by měl být průjezd celou trasou stejně tichý a bezproblémový jako v úseku mezi Smržovkou a Tanvaldem, který už modernizovaný je.

Projekt počítá s modernizací trati z liberecké zastávky Vesec přes Jablonec do Smržovky, kde se napojí na zrekonstruovaný úsek. Zmizet by měly některé nevyužívané budovy, úpravy čekají i nástupiště ve stanicích a zastávkách.

Rekonstrukce čeká rovněž některé přejezdy, na dalších bude nové zabezpečení. V traťových úsecích Liberec - Tanvald, Smržovka - Josefův Důl a Tanvald - Velké Hamry budou položeny i kabely, které umožní dálkové ovládání zabezpečení a komunikaci. A protože je trať v oblasti, kde hodně sněží, budou ve stanicích ve Vesci, Jablonci, Smržovce a Tanvaldu elektricky vyhřívané výhybky.

Viamont DSP je bývalou dceřinou společností zkrachovalé Viamont a.s., kterou založil pozdější exministr dopravy Aleš Řebíček. V roce 2001 koupily polovinu ve stavební divizi Viamontu Dálniční stavby Praha. Od roku 2010 firmu stoprocentně vlastní rakouská stavební firma Strabag.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK