MMF: Ukrajinská vláda splnila podmínky pro finanční pomoc

24.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 24. dubna (ČTK) - Ukrajinská vláda splnila podmínky pro získání finanční pomoci. Uvedl to dnes podle agentury Reuters Mezinárodní měnový fond (MMF). Pomoc však ještě musí schválit výkonná rada fondu, která se bude touto otázkou zabývat příští středu.

MMF se již koncem března předběžně rozhodl, že Ukrajině poskytne úvěrovou pomoc v objemu 14 až 18 miliard dolarů (278 až 357 miliard Kč). Podle agentury DPA ukrajinská vláda už fondu poskytla všechny potřebné dokumenty s přísliby požadovaných reforem a úsporných opatření.

Peníze mají Ukrajině pomoci překonat politickou a ekonomickou krizi. Šéfka MMF Christine Lagardeová prohlásila, že předpokládaný objem pomoci je dostatečný k tomu, aby Ukrajina mohla uhradit všechny své závazky.

Ukrajinský parlament na konci března na druhý pokus schválil protikrizový zákon počítající s úspornými opatřeními, která MMF v rámci dohody o půjčce požaduje. Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk při schvalování tohoto zákona upozornil, že Ukrajina se ocitla na pokraji ekonomického a finančního kolapsu. Pokud by nepřijala doporučení MMF, mohla by její ekonomika letos klesnout až o deset procent.

pmh ank

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK