Investice do nemovitostí rostou, letos už dosáhly 268 mil. eur

25.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. dubna (ČTK) - Objem investic do komerčních nemovitostí v 1. čtvrtletí meziročně vzrostl o čtyři procenta na 268 milionů eur (7,36 miliardy korun). Dnes o tom informovala realitní poradenská společnost DTZ s tím, že za celý rok očekává překonání hranice jedné miliardy eur (27,45 miliardy korun).

Společnost DTZ v prvním čtvrtletí 2014 zaznamenala celkem devět investičních transakcí. Tři z toho v rozmezí 20 až 50 milionů eur a po dvou transakcích v segmentech do 10 milionů eur, 10 až 20 milionů eur a 50 až 100 milionů.

Téměř polovina realitních investic v prvním čtvrtletí 2014 směřovala do kanceláří (49 procent), následovaly maloobchodní objekty díky prodeji Fashion Arena Outlet Centrum (27 procent) a multifunkční objekty (22 procent). "V segmentu průmyslových nemovitostí byl jedinou transakcí prodej a zpětný pronájem výrobního areálu Bang & Olufsen v Kopřivnici (2 procenta). Právě podíl skladových, respektive výrobních nemovitostí však v dalším období zaručeně vzroste," odhaduje DTZ.

Největší zaznamenanou transakcí z hlediska celkové prodejní ceny byla akvizice Fashion Arena Outlet Centrum evropskou investiční společností Meyer Bergman European Retail Partners I za 71,5 milionů eur. Následovala akvizice Praha City Centre investiční společností Tristan Capital Partners. Další významné transakce zahrnovaly prodej administrativní budovy Qubix na Praze 4 a multifunkční budovy City Palais na Praze 1.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK