EY: Důvěra českých manažerů v ekonomiku roste

29.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. dubna (ČTK) - Zatímco důvěra v globální ekonomiku se za uplynulý rok zvýšila jen nepatrně, domácí ekonomika si podle českých manažerů vede lépe. Na 40 procent oslovených českých manažerů míní, že domácí ekonomická situace se zlepšuje, zatímco před rokem zastávala tento názor pouze čtvrtina manažerů. Vyplývá to z Barometru investiční důvěry, tradičního průzkumu poradenské firmy EY, kterého se v únoru a březnu zúčastnilo přes 1600 vedoucích pracovníků firem ze 48 zemí celého světa včetně 48 generálních a finančních ředitelů z České republiky.

Respondenti průzkumu hodnotí aktuální domácí i celosvětovou ekonomickou situaci nejpozitivněji za poslední rok. Jejich důvěru v globální ekonomiku sice do jisté míry oslabují ekonomické tlaky a geopolitické krize v některých regionech světa, především pomalejší růst nových ekonomik a politická nestabilita na Blízkém východě a ve východní Evropě. S tím už ale prý většina podniků ve svých dlouhodobých podnikatelských plánech počítá.

"Pokud jde o nejbližších šest až 12 měsíců, šéfové českých firem považují za hlavní ekonomická rizika politickou nestabilitu, pomalé tempo strukturálních reforem v eurozóně a zpomalení rozvíjejících se trhů," uvedl vedoucí partner transakčního poradenství společnosti EY ve střední a jihovýchodní Evropě Vladislav Severa.

Na 48 procent českých manažerů předpokládá, že jejich akviziční strategii nejvíce ovlivní změny na pracovním trhu, tedy například nedostatek kvalifikovaných pracovníků v některých oborech a konkurenční boj o talenty. "Boj o talenty roste, a to jak v Česku, tak celosvětově," podotkl Severa.

Většina manažerů uvedla jako prioritu pro příštích 12 měsíců snižování nákladů a zvyšování provozní efektivity, zajištění stability, případně "přežití" jejich společnosti, 40 procent se chystá zaměřit na růst. Na 49 procent oslovených společností uvedlo, že jejich strategie organického růstu se zaměřuje na rizikovější aktivity.

Akvizici během následujících 12 měsíců momentálně plánuje 38 procent českých společností. Respondenti průzkumu mají větší důvěru v pravděpodobnost uzavření transakce a pozitivněji hodnotí úroveň transakčních příležitostí, což bude mít kladný vliv na další nárůst akviziční aktivity. Naproti tomu negativněji než před rokem hodnotí počet akvizičních příležitostí. Podíl šéfů firem, kteří věří, že příležitostí je dostatek, klesl meziročně o 12 procentních bodů.

České investory lákají hlavně rozvinuté ekonomiky. Fakt, že se mezi pět nejoblíbenějších investičních cílů českých investorů řadí Německo, Velká Británie, Francie a Slovensko, podle Severy ukazuje na to, že rozvinuté země se znovu dostávají do popředí investorského zájmu a že se vrací důvěra v evropskou ekonomiku. V první pětce se umístila ještě Indie.

Také ohledně dostupnosti úvěrů panuje značný optimismus. Na 90 procent respondentů se domnívá, že dostupnost úvěrů se zlepšuje, případně, že se nezměnila, což je výrazně vyšší podíl než před dvěma lety.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK