Průmyslové zakázky v Německu klesly, zčásti kvůli Ukrajině

07.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 7. května (ČTK) - Objem zakázek německých průmyslových podniků se v březnu překvapivě snížil, a to o 2,8 procenta. To je nejprudší tempo za poslední rok a půl, vyplývá z dnešních údajů německého ministerstva hospodářství. K poklesu mimo jiné přispěly obavy ohledně vývoje ukrajinské krize.

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru předpokládali, že objem zakázek v březnu o 0,3 procenta vzroste. V celém prvním čtvrtletí zůstal objem zakázek zhruba beze změny ve srovnání s předchozím tříměsíčním obdobím.

Průmyslové zakázky ze zahraničí v březnu klesly o 4,6 procenta, objednávky ze samotné eurozóny se propadly dokonce o 9,4 procenta. Domácí zakázky klesly pouze o 0,6 procenta.

"Konflikt Západu s Ruskem (ohledně Ukrajiny) možná znepokojuje evropské podniky výrazněji, než se dříve předpokládalo," uvedl hlavní ekonom společnosti VP Bank Thomas Gitzel. "Je docela představitelné, že hospodářské oživení v Německu i celé eurozóně ve druhé polovině roku ztratí na tempu," dodal.

Německá vláda v dubnu potvrdila, že v letošním roce počítá s růstem domácí ekonomiky o 1,8 procenta. V příštím roce by mělo tempo růstu podle vládní prognózy zrychlit na rovná dvě procenta. Německá ekonomika je největší v Evropě, představuje hlavní motor hospodářského oživení v eurozóně a je na ní závislá i řada českých podniků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK