Čtvrtletní zisk největší evropské banky HSBC klesl o pětinu

07.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 7. května (ČTK) - Hrubý zisk britské společnosti HSBC, která je největší bankou v Evropě, se v letošním prvním čtvrtletí meziročně propadl zhruba o pětinu na 6,8 miliardy dolarů (134 miliard Kč). Překonal však očekávání analytiků, kteří jej odhadovali na 6,6 miliardy dolarů.

Za poklesem zisku stály nižší tržby divize investičního bankovnictví. V loňském prvním čtvrtletí navíc hospodářským výsledkům pomohl příjem z prodeje aktiv, upozornila agentura Reuters.

I když je HSBC největší bankou v Evropě, většina jejích zisků pochází z Asie. Firma uvedla, že aktivita jejích klientů zůstává slabší. Upozornila však, že se jí podařilo zvýšit podíl v některých sektorech, například v poradenství.

HSBC v prvním čtvrtletí snížila provozní náklady o dvě procenta na 8,8 miliardy dolarů. Bez zahrnutí mimořádných položek však náklady o dvě procenta stouply.

Banka v uplynulých třech letech v rámci úsporných opatření zrušila více než 40.000 pracovních míst. V prvním čtvrtletí však přijala 1100 nových zaměstnanců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK