ČNB nechala dle očekávání sazby i intervenční režim beze změny

07.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. května (ČTK) - Bankovní rada České národní banky dnes opět ponechala úrokové sazby na historických minimech a rozhodla pokračovat v režimu devizových intervencí s cílem udržet kurz poblíž 27 Kč/EUR. Informoval o tom mluvčí centrální banky Marek Petruš. Úrokové sazby drží ČNB na nejnižší úrovni již rok a půl, základní úroková sazba je 0,05 procenta. K devizovým intervencím kvůli hrozbě deflace přistoupila rada přesně před půl rokem.

Bankovní rada dnes zopakovala, že závazek ohledně kurzu koruny považuje za jednostranný. To znamená, že ČNB bude bránit přílišnému posílení koruny pod úroveň 27 koruny za euro pomocí intervencí, tedy prodejem korun a nákupem cizích měn. Při oslabení koruny nad 27 korun za euro ČNB nechá kurz pohybovat podle nabídky a poptávky na devizovém trhu.

Dnešního zasedání se zúčastnilo šest ze sedmi členů. Na jednání nebyl přítomen viceguvernér Mojmír Hampl. Tisková konference po jednání rady se uskuteční ve 14:15.

Devizové intervence spustila ČNB s cílem uvolnit měnové podmínky a zabránit hrozící deflaci. Aktuální prognóza ČNB počítá s ukončením režimu na počátku roku 2015. Vývoj inflace ovšem podle ekonomů naznačuje, že centrální banka by mohla intervenční režim opustit později. Někteří analytici nevylučují pokračování intervencí až do roku 2016.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK