Výrobce konzolí a videoher Nintendo skončil ve ztrátě

07.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 7. května (ČTK) - Japonský výrobce herních konzolí a videoher Nintendo se v uplynulém fiskálním roce propadl do ztráty. Z části proto, že zájemci o hraní videoher po celém světě dávají stále častěji přednost chytrým telefonům a dalším přístrojům před klasickými konzolemi. Ztráta firmy za fiskální rok 2014, který skončil v březnu, činila 23,2 miliardy jenů (4,5 miliardy Kč) ve srovnání s čistým ziskem sedm miliard jenů v předchozím roce. Letos firma počítá s návratem k zisku.

Tržby se snížily o deset procent na 571,7 miliardy jenů (110,8 miliardy Kč). Provozní ztráta činila 46,4 miliardy JPY a prohloubila se z předloňských 36 miliard JPY. Provozní ztrátu vykázala Nintendo již třetím rokem za sebou.

Prodej herních konzolí Wii U silně zaostal za očekáváním firmy, a to kvůli nedostatku her a nezájmu hráčů vyměnit starší konzoli Wii za nový typ kvůli velké podobnosti obou přístrojů. Celkem firma prodala 2,72 milionu konzolí, její původní odhady nicméně počítaly s prodejem až devíti milionů přístrojů. Během roku však firma několikrát odhad prodeje snížila. Letos plánuje Nintendo prodat 3,6 milionu konzolí. Relativně silná je podle agentury AP poptávka po kapesním přístroj 3DS, kterého firma loni prodala 12,24 milionu kusů a očekává, že dalších 12 milionů přístrojů prodá letos.

V letošním roce Nintendo očekává návrat k zisku. Čistý zisk má činit 20 miliard jenů a provozní zisk 40 miliard jenů. Analytici v anketě agentury Thomson Reuters očekávají za fiskální rok 2015 provozní zisk 21,2 miliardy jenů. Tržby se mají zvýšit o tři procenta. Nintendo spoléhá na to, že v letošním roce tržby i zisk podpoří série nových videoher. Mezi nejznámější hry firmy patří Super Mario s oblíbenou postavičkou italského instalatéra Maria a jeho bratra Luigiho. Velmi známý je i Pokémon.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK