ČNB zlepšila odhad vývoje ekonomiky, intervence možná budou déle

07.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. května (ČTK) - Česká národní banka v nové prognóze zlepšila odhad vývoje české ekonomiky v letošním i příštím roce. Letos čeká růst hrubého domácího produktu o 2,6 procenta a příští rok o 3,3 procenta. Na tiskové konferenci to dnes řekl guvernér ČNB Miroslav Singer. V předchozí únorové prognóze odhadovala ČNB letošní růst HDP o 2,2 procenta a o 2,8 procenta příští rok.

Bankovní rada rovněž podle guvernéra konstatovala, že se zvyšuje pravděpodobnost, že ČNB opustí režim devizových intervencí později. Prognóza počítá s udržením kurzu poblíž 27 Kč/EUR do počátku příštího roku.

Podle nové prognózy by měla inflace ve druhém čtvrtletí 2015 činit 2,3 procenta a ve třetím čtvrtletí 2,2 procenta. Předchozí odhad počítal ve druhém čtvrtletí s inflací 2,8 procenta a ve třetím čtvrtletí s inflací 2,5 procenta.

Tržní úrokové sazby by měly podle Singera zůstat na stávajících velmi nízkých úrovních až do počátku příštího roku.

Ministerstvo financí v nové dubnové prognóze rovněž zlepšilo odhad růstu ekonomiky v letošním roce, a to na 1,7 procenta z lednových 1,4 procenta. Pro rok 2015 nadále počítá s růstem dvě procenta. Podle Evropské komise česká ekonomika letos vzroste o dvě procenta. V roce 2015 by měl růst HDP dosáhnout 2,4 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK