Devizové intervence ČNB budou možná trvat delší dobu

07.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. května (ČTK) - Bankovní rada ČNB dnes v rámci diskuze o nové prognóze ekonomického vývoje konstatovala, že se zvyšuje pravděpodobnost pozdějšího opuštění režimu devizových intervencí. Na tiskové konferenci to uvedl guvernér ČNB Miroslav Singer. Ten zahájila centrální banka v obavě z deflace před půl rokem. Dosud se počítalo s koncem režimu nejdříve na počátku roku 2015.

Nová prognóza podle Singera snižuje výhled vývoje inflace. "A v duchu předchozí komunikace ČNB platí, že že bude-li ekonomický vývoj vyžadovat další uvolnění měnové politiky, bude bankovní rada upřednostňovat udržování kurzového závazku delší dobu," uvedl guvernér. Podle něj asi nebudou zřejmě inflační tlaky na počátku příštího roku tak vysoké, aby centrální banka režim intervencí ukončila.

Zároveň podle guvernéra bankovní rada dospěla k závěru, že domácí úrokové sazby nemusí v roce 2015 růst tak rychlým tempem, jak naznačuje prognóza. Tržní úrokové sazby by měly podle prognózy zůstat na současných velmi nízkých úrovních až do počátku příštího roku.

Devizové intervence kvůli hrozbě deflace ČNB spustila přesně před půl rokem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK