Čtvrtletní tržby pojišťovny Allianz vystoupily na rekord

07.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 7. května (ČTK) - Největší evropské pojišťovně Allianz vzrostly v prvním čtvrtletí letošního roku tržby o 6,3 procenta na rekordních 34 miliard eur (932,3 miliardy Kč). Zisk však o čtyři procenta klesl a činil 1,64 miliardy eur (45 miliard Kč). Vyplývá to z předběžných údajů, které dnes firma zveřejnila.

Výsledky ale překonaly odhady analytiků, kteří v anketě agentury Reuters v průměru čekali zisk 1,621 miliardy eur.

Navzdory příznivým výsledkům jsou akcionáři pojišťovny znepokojeni rozkolísaným výkonem společnosti Pimco, která je správcem majetku. Na její pověsti se podepsala slabá návratnost investovaných peněz a také odchod generálního ředitele Mohameda El-Eriana, který se neshodl se zakladatelem Billem Grossem.

Za poslední rok stáhli investoři z vlajkového fondu Pimco Total Return Fund asi 55 miliard dolarů (1,1 bilionu Kč). Tři největší akcionáři firmy proto požadují, aby firma znovu zvážila změny zavedené po El-Erianově odchodu a zveřejnila detaily dlouhodobých plánů. Allianz ale tvrdí, že investoři jsou s novou strukturou společnosti i s jejím novým vedením spokojeni.

"Co uděláte, abyste Pimco konečně dostali z negativních titulků? Budete se tomu v Newport Beach víc věnovat?" ptal se na valné hromadě Allianz portfolio manažer společnosti Union Investment Ingo Speich, jehož podnik je desátým největším akcionářem Allianz. Newport Beach v Kalifornii, což je asi 10.000 kilometrů od centrály Allianz v Mnichově, je hlavním sídlem společnosti Pimco.

Společnost působí i v České republice. Allianz pojišťovna ČR je stoprocentní dceřinou společností Allianz New Europe Holding GmbH a součástí přední světové pojišťovací skupiny Allianz SE. Na český trh vstoupila v roce 1993 a během svého působení si vybudovala pozici jedné ze tří největších českých pojišťoven.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK