Průmyslu, stavebnictví i maloobchodu se v březnu dařilo

07.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. května (ČTK) - Průmyslu, stavebnictví i maloobchodu se v březnu dařilo. Dobrá čísla podle analytiků ukazují na pokračující oživování tuzemské ekonomiky. Průmyslová výroba meziročně zrychlila růst na 8,7 procenta, stavebnictví přidalo silných 12,8 procenta. Ve třetím měsíci roku také Češi utratili v obchodech o 5,2 procenta meziročně více. Informoval o tom dnes Český statistický úřad.

Průmysl táhla vzhůru výroba aut. Hodnota nových zakázek stoupla o 16,6 procenta. Výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů meziročně vzrostla o 26,3 procenta. Nové zakázky ze zahraničí meziročně stouply o 17,9 procenta, zatímco tuzemské vzrostly o 14,1 procenta.

Průmyslový sektor je nyní hlavním tahounem současného ekonomického oživení. "Největší zásluhu na vynikajícím výsledku průmyslu mají jednoznačně automobilky, jejichž produkce expandovala o více než čtvrtinu," uvedl Petr Dufek z ČSOB.

Stavební výroba v březnu počtvrté za sebou rostla, meziročně o 12,8 procenta po únorovém růstu o 6,1 procenta. Podle ČSÚ k meziročnímu růstu přispělo letošní velmi teplé počasí a nízká srovnávací základna. Počet vydaných stavebních povolení se v březnu meziročně snížil o 8,8 procenta na 6578. Orientační hodnota těchto staveb byla 19,3 miliardy korun, což je meziročně o 2,7 procenta více. Stavebníci zahájili 2159 bytů a dokončili jich 1819. V porovnání s loňským březnem se tak počet zahájených bytů snížil o 3,1 procenta a dokončených o 11,4 procenta.

Zatímco průmysl táhla v březnu vzhůru výroba aut, maloobchod zase jejich prodej. "Řada firem obnovuje vozové parky, díky čemuž vidíme značné nárůsty u prodeje motorových vozidel. To se poté odráží i na silných souhrnných údajích," uvedl analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta.

Lidé v březnu utratili v obchodech o 5,2 procenta meziročně více. Meziměsíčně tržby maloobchodu ale reálně klesly o 0,4 procenta. Do červených čísel se vrátili prodejci potravin. Důvodem je ve statistickém srovnání to, že loni byly Velikonoce v březnu, zatímco letos o měsíc později. Celkově čísla za maloobchod ale zaostaly za očekáváním trhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK