Krize na Ukrajině prý stlačí ekonomiku hlouběji do recese

07.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kyjev 7. května (ČTK) - Ukrajinská ekonomika v letošním roce sklouzne hlouběji do recese. Stane se tak i přes záchranný program Mezinárodního měnového fondu (MMF), protože revolta proruských separatistů ochromuje činnost na průmyslovém východě země a odrazuje zahraniční investory. Předpověděli to ekonomové, které oslovila agentura Reuters.

Průzkumu se minulý týden zúčastnili experti 12 bank a brokerských společností. Podle jejich předpovědí ukrajinský hrubý domácí produkt letos klesne o 4,3 procenta. Uvedený odhad je mediánem, na který nemají vliv extrémní hodnoty. Prozrazuje ale podle Reuters prohlubující se pesimismus oproti průzkumu z předešlého měsíce. V něm ekonomové předpokládali pokles ukrajinského HDP o 3,2 procenta po stagnaci v loňském roce a mírném růstu o 0,2 procenta v roce 2012.

Ukrajinská centrální banka dnes sice oznámila, že země získala první část dohodnuté úvěrové pomoci od MMF. Ekonomové ale očekávají, že výsledkem nebude o moc víc než stabilizace hřivny, která vůči dolaru letos zatím klesla skoro o třetinu. Spíše než na obnovení rezerv se peníze z MMF použijí na splacení zahraničního dluhu, míní také.

Ukrajinskou ekonomiku již dříve srážela korupce a špatné hospodaření. Nyní ale země čelí vzpouře proruských separatistů na převážně ruskojazyčném východě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK