Zisk Deutsche Telekom kvůli investicím v USA klesl

08.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 8. května (ČTK) - Německé telekomunikační skupině Deutsche Telekom klesl v prvním čtvrtletí letošního roku hrubý provozní zisk bez mimořádných položek o 3,9 procenta na 4,12 miliardy eur (113 miliard Kč). Propad způsobily investice do růstu americké mobilní divize T-Mobile US. Příjmy však naopak díky americké divizi rostly, uvedla firma v dnešním prohlášení.

Zisk byl v souladu s očekáváním analytiků dotazovaných agenturou Reuters. Příjmy se zvýšily o osm procent na 14,89 miliard eur. Čistý zisk společnosti prudce vzrostl na 1,82 miliardy eur z 564 milionů eur před rokem díky zisku z prodeje části podílu ve skupině Scout24.

Deutsche Telekom vede prudký boj na dvou frontách. Firma se snaží expandovat v USA, aby vyrovnala pokles tržeb v Evropě. Na domácím, německém trhu na ni tlačí místní dvojka - Vodafone, který posílil svoji nabídku širokopásmového připojení koupí firmy Kabel Deutschland. Třetí a čtvrtý mobilní operátor na německém trhu - Telefónica Deutschland a E-Plus - pak plánují fúzi.

T-Mobile US, který Deutsche Telekom kontroluje, minulý týden oznámil, že získal nových 2,4 milionu zákazníků. To je více než jeho tři hlavní konkurenti dohromady. Jeho příjmy v prvním čtvrtletí vzrostly o osm procent. Zisk nových zákazníků však firmu rovněž stál vysoké investice. Divize tak vykázala ve čtvrtletí ztrátu 115 milionů USD (2,3 miliardy Kč).

Bývalý německý telekomunikační monopol rovněž uvedl, že za celý letošní rok očekává hrubý provozní zisk bez mimořádný položek kolem 17,6 miliardy eur, tedy zhruba na stejné úrovni jako loni.

Deutsche Telekom vlastní rovněž českého mobilního operátora T-Mobile CR, který je podle počtu zákazníkům největším českým mobilním operátorem. Loni v listopadu se německý telekom dohodl na koupi telekomunikační firmy GTS Central Europe, která působí rovněž v České republice.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK