Vývoz a dovoz z Číny v dubnu po březnovém propadu vzrostly

08.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 8. května (ČTK) - Čínský vývoz a dovoz v dubnu po nečekaném propadu v předchozím měsíci oživily. Dovoz však zůstává nízký, což je dalším signálem zpomalení ekonomického růstu země. Přebytek zahraničního obchodu se meziročně snížil o jedno procento na 18,4 miliardy USD (362,4 miliardy Kč), proti březnu se však více než zdvojnásobil. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil čínský celní úřad.

Vývoz se v dubnu meziročně zvýšil o 0,9 procenta po březnovém propadu o 6,6 procenta. Hodnota zboží a služeb dovezených do země stoupla o 0,8 procenta po snížení o 11,3 procenta v předchozím měsíci. Údaje o vývozu a dovozu překonaly očekávání analytiků dotazovaných agenturou Reuters, kteří naopak počítali s dalším poklesem.

Čínská vláda se snaží posílit růst, který vychází z domácí spotřeby, a nahradit tak dosavadní opotřebovaný model, kdy růst závisí na investicích a zahraničním obchodu. Země však nadále potřebuje zachovat vysoký vývoz kvůli podpoře zaměstnanosti. Podle vládních plánů by měly vývoz a dovoz vzrůst ročně o 7,5 procenta. Dosavadní údaje však ukazují, že od počátku roku klesly o půl procenta.

Slabá globální poptávka po čínském zboží donutila komunistickou vládu dočasně ustoupit a zavést mírná stimulační opatření. Vláda oznámila státní investice do výstavby železnic, levného bydlení a další výdaje na veřejné práce, upozornila agentura AP.

Čínská ekonomika v prvním čtvrtletí rostla o 7,4 procenta, nejpomaleji za 18 měsíců. Analytici očekávají, že za celý letošní rok hrubý domácí produkt stoupne o 7,3 procenta, což bude nejslabší růst za 24 let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK