Nezaměstnanost v Řecku pátý měsíc za sebou klesla

08.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 8. května (ČTK) - Míra nezaměstnanosti v Řecku se v únoru mírně snížila na 26,5 procenta z lednových revidovaných 26,6 procenta a ocitla se nejníže za více než rok. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil řecký statistický úřad ELSTAT. Nezaměstnanost klesla již pátý měsíc za sebou, což je další známkou toho, že by se ekonomika mohla vymanit z šest let trvajícího poklesu.

Agentura Reuters však upozornila, že navzdory mírnému poklesu je nezaměstnanost v Řecku více než dvojnásobná ve srovnání s průměrem eurozóny, a stále blízko rekordního maxima 27,7 procenta z loňského září. V celé eurozóně činila v únoru míra nezaměstnanosti 11,8 procenta. Od roku 2008, kdy začala v Řecku recese, se míra nezaměstnanosti více než ztrojnásobila.

Nejvíce postiženou skupinou stále zůstávají mladí lidé ve věku 15 až 24 let. V této skupině míra nezaměstnanosti činila v únoru až 56,9 procenta. Na začátku krize bylo bez práce 23 procent mladých.

Bez práce je nyní v Řecku 1,3 milionu lidí. Bude tak trvat ještě dlouho, než se nezaměstnanost výrazněji sníží. Vláda i zahraniční věřitelé letos čekají po šesti letech poklesu mírné zvýšení hrubého domácího produktu o 0,6 procenta. Podle analytiků pro vytvoření zhruba 50.000 pracovních míst ročně je třeba, aby se tempo růstu pohybovalo v rozmezí tří až pěti procent. Bude tak trvat mnoho let, než se podaří najít práci pro milion nezaměstnaných, kteří se ocitli bez práce od začátku dluhové krize.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond o úvěrovou pomoc. Výměnou za to vláda zavedla masivní výdajové škrty, snížila důchody a mzdy a opakovaně zvýšila daně, což prohloubilo hospodářskou recesi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK