Ceny ropy se snížily kvůli poklesu obav ohledně Ukrajiny

08.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 8. května (ČTK) - Světové ceny ropy se dnes snížily kvůli známkám zmírňujícího se napětí na Ukrajině. Jejich výraznějšímu poklesu však zabránily pokračující nepokoje v Libyi a údaje o dubnovém nárůstu čínského dovozu této suroviny.

Cena severomořské ropy Brent kolem 18:00 SELČ klesla o 25 centů na 107,88 dolaru za barel poté, co ve středu stoupla o více než dolar. Americká lehká ropa WTI zlevnila o 64 centů na 100,13 dolaru za barel, napsala agentura Reuters.

Investoři nadále sledují vývoj na Ukrajině kvůli obavám, že by tamní krize mohla narušit energetické dodávky z Ruska do Evropy. Ruský prezident Vladimir Putin ve středu vyvolal naději na možný obrat v krizi, když vyzval ukrajinské separatisty k odložení plánovaných referend o samostatnosti. Oznámil rovněž, že ruští vojáci už byli staženi od ukrajinských hranic, a připustil smysluplnost předčasných voleb ukrajinského prezidenta, ovšem za určitých podmínek. Proruští radikálové na východě Ukrajiny dnes nicméně Putinův návrh na odložení separatistických referend odmítli.

Vývoz ropy z Libye zůstává na nízké úrovni, protože povstalci odmítají spolupracovat s vládou na znovuotevření významných ropných přístavů. Čína dnes oznámila, že v dubnu zvýšila dovoz ropy na rekordních 6,78 milionu barelů denně.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červen 107,88 108,13 New York - Nymex WTI červen 100,13 100,77

pmh ank

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK