Zisk Telefóniky kvůli směnným kurzům a prodeji majetku klesl

09.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 9. května (ČTK) - Čistý zisk španělské telekomunikační společnosti Telefónica v prvním čtvrtletí klesl o 23,2 procenta na 692 milionů eur (19 miliard Kč). Propad způsobilo oslabení měn Latinské Ameriky a loňský prodej české divize, uvedla firma v dnešním prohlášení.

Telefónica je největšm telekomunikační společností v Evropě podle příjmů. Provozní zisk bez odpisů (OIBDA) se ve čtvrtletí nížil o 14 procent na 3,93 miliardy eur a tržby o 13,5 procenta na 12,23 miliardy eur. Všechny tři ukazatele hospodaření zaostaly za očekáváním analytiků dotazovaných agenturou Reuters.

Latinská Amerika má na celkových příjmech firmy téměř poloviční podíl a Telefónica je největším evropským investorem v regionu. V prvním čtvrtletí však kurz argentinského pesa k euru klesl o 19 procenta a chilského o 4,6 procenta. To snížilo hodnotu zisku z těchto zemí při převodu na euro.

Telefónica se nyní snaží získat u antimonopolních úřadů povolení k převzetí firmy E-Plus v Německu a Brazílii. Tento týden také oznámila, že koupí španělskou placenou televizi Prisa. Chce tak posílit nabídku na domácím trhu.

Telefónica v posledních dvou letech uskutečnila výraznou reorganizaci a prodala část svého majetku. Cílem bylo snížit dluh a posílit finanční pozici. Na konci prvního čtvrtletí dluh firmy činil 42,72 miliardy eur. Firma tak již splnila svůj cíl, v rámci kterého chtěla snížit svůj dluh do konce letošního roku pod 43 miliard eur.

Telefónica se loni v listopadu dohodla na prodeji své české společnosti investiční skupině PPF za 63,6 miliardy korun. Skupina podnikatele a nejbohatšího Čecha Petra Kellnera dokončila převzetí 65,9 procenta české Telefóniky a stoprocentního podílu ve slovenské Telefónice na počátku roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK