Počet nocujících turistů na Vysočině do března klesl o 7,2 pct.

09.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Jihlava 9. května (ČTK) - Na Vysočině v letošních prvních třech měsících přenocovalo 73.373 turistů, což je o 7,2 procenta méně než před rokem. Návštěvníci také letos zkrátili svůj pobyt v kraji, a to o více než desetinu. Podle dnešních údajů Českého statistického úřadu zaznamenali ubytovatelé na Vysočině výraznější odliv tuzemských hostů, kteří tvoří hlavní část jejich klientely. Přispěla k tomu mírná zima s nedostatkem sněhu. Před rokem navíc pomohlo vylepšit statistiky novoměstské mistrovství světa v biatlonu.

Kraj Vysočina vykázal v letošním prvním čtvrtletí mezi kraji druhý největší pokles návštěvnosti. Ještě o něco větší byl v Libereckém kraji, kde se počty nocujících turistů meziročně snížily o 10,9 procenta.

Mezi hosty, kteří využili služeb hotelů, penzionů a dalších ubytovacích zařízení na Vysočině, bylo v prvním čtvrtletí 13.714 cizinců. Jejich počty se v meziročním porovnání snížily o osm desetin procenta. Návštěvníků z Česka, kteří tvoří rozhodující díl klientely, přijelo 59.659, o 8,5 procenta méně než před rokem.

V celé republice počet návštěvníků v letošním prvním čtvrtletí klesl o devět desetin procenta. V ubytovacích zařízeních strávili o 2,6 procenta méně nocí než v prvních třech měsících minulého roku.

vst ktp

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK