Ceny ropy se kvůli růstu napětí na Ukrajině zvyšují

09.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 9. května (ČTK) - Cena severomořské ropy Brent se dnes vyšplhala na týdenní maximum. Vzhůru ji tlačí zejména stoupající napětí na Ukrajině a omezené dodávky suroviny z Libye. Investoři se opět obávají, že eskalace ukrajinské krize by mohla narušit dodávky energií z Ruska.

Kolem 15:30 SELČ vykazovala cena ropy Brent oproti čtvrtečnímu závěru nárůst o zhruba půl dolaru na 108,60 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI přidávala rovněž asi o půl dolaru na 100,80 dolaru za barel.

Poloostrov Krym dnes poprvé od připojení k Rusku navštívil ruský prezident Vladimir Putin, který tak rozhořčil ukrajinskou vládu a znepokojil západní země. V přístavu Mariupol na jihovýchodě Ukrajiny si dnes navíc střety ukrajinských vojáků s proruskými separatisty vyžádaly podle ukrajinského ministerstva vnitra asi dvě desítky životů.

V Libyi nyní hrozí krach dohody o znovuotevření významných ropných přístavů, které mají pod kontrolou povstalci. Zvolení nového premiéra Ahmada Mítíka podporovaného islamisty podle agentury Reuters vyvolalo nedůvěru, která podkopává podporu této dohodě.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červen 108,57 108,04 New York - Nymex WTI červen 100,76 100,26

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK