Euro po výrocích šéfa ECB pokračuje v poklesu

09.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 9. května (ČTK) - Euro dnes pokračuje v poklesu vůči dolaru. Propad jednotné evropské měny odstartoval ve čtvrtek šéf Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi, když naznačil možnost dalšího uvolnění měnové politiky v eurozóně.

Euro dnes vůči dolaru oslabilo o téměř půl procenta na 1,3776 USD. Před čtvrteční tiskovou konferencí šéfa ECB se přitom vyšplhalo až na 1,3992 USD, což byla nejvyšší úroveň od listopadu 2011.

ECB ve čtvrtek podle očekávání ponechala svou základní úrokovou sazbu beze změny na rekordním minimu 0,25 procenta. Draghi však uvedl, že banka je připravena uskutečnit příští měsíc nová opatření na podporu ekonomiky eurozóny, pokud to budou vyžadovat aktualizované ekonomické prognózy. Vyvolal tak očekávání, že ECB přikročí k dalšímu snížení úroků.

"Euro pokračovalo v poklesu kvůli Draghiho výrokům, tomuto pohybu však začíná docházet dech," řekl agentuře Reuters analytik John Doyle ze společnosti Tempus.

"Dokud ECB neučiní skutečné kroky, neočekávám trvalejší růst dolaru," dodal. Upozornil, že Draghi se již mnohokrát snažil euro verbálně oslabit, aniž po jeho slovech následovala zásadnější opatření.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK