Akcie na pražské burze v týdnu klesly o 0,6 procenta na 1005 bodů

09.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. května (ČTK) - Akcie na pražské burze za uplynulý týden klesly o 0,6 procenta na 1004,7 bodu. Největší ztráty zaznamenaly cenné papíry sázkové společnosti Fortuna, nejvíce posílily akcie Unipetrolu. Vyplývá to z výsledků burzy. V předchozím týdnu akcie stouply o 1,8 procenta.

Do obchodování na trzích se v týdnu promítlo uklidnění ukrajinské krize. Z makroekonomických dat pomohl lepší index nákupních manažerů ve službách v USA. Akciové trhy se přesto v týdenní bilanci pohybovaly okolo nulové změny. Šéf Evropské centrální banky Mario Draghi uvedl, že by banka mohla na červnovém zasedání přistoupit k měnovému uvolnění. To také pomohlo k růstu evropských akciích ve čtvrtek, které tak měly v týdenní bilanci mírně lepší výkonnost než ty americké," popsal vývoj analytik J&T Banky Pavel Ryska.

Po zveřejněných čtvrtletních výsledků oslabila Fortuna, která byla s oslabením o 2,4 procenta na 128,10 Kč nejvíce klesající firmou na burze. "Vedle samotných výsledků, které byly podle nás neutrální, hraje roli již dříve oznámený návrh na dividendu, který při současných cenách znamená již méně než pětiprocentní hrubý dividendový výnos a přináší na titul prodejní tlak," upozornil Ryska.

Naopak nejvíce rostoucí akcií byl Unipetrol, který posílil o 1,79 procenta 139 Kč. U společnosti se objevila zpráva o koupi 32procentního podílu v České rafinérské maďarskou společností MOL od italské ENI. "Unipetrol zde vlastní zbylý většinový podíl, nicméně zpráva je podle nás pro Unipetrol neutrální a s mírným růstem ceny akcie nemusela nutně souviset," podotkl analytik.

Začátek příštího týdne může na trzích znovu patřit krizi na Ukrajině, jelikož budou známy výsledky referenda o autonomii východních částí země. Ryska ale neočekává, že by jakýkoli výsledek mohl situaci rychle uklidnit. Trh může být nadále velmi citlivý na hospodářské výsledky velkých firem. "Celkově máme na příští týden neutrální výhled s potenciálně zvýšenou rozkolísaností kurzů," uzavřel Ryska.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK