Nezaměstnanost na jižní Moravě klesla na 8,5 procenta

12.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 12. května (ČTK) - Nezaměstnanost na jižní Moravě v dubnu klesla o 0,6 procentního bodu na 8,5 procenta. Úřady práce ke konci měsíce evidovaly 68.885 nezaměstnaných. Je to zhruba o 4500 méně než na konci března. Ještě v lednu jich bylo přes 75.000. Vyplývá to z informací, které dnes zveřejnil Úřad práce ČR.

Od začátku roku dál roste počet volných pracovních míst. Zatímco koncem ledna jich Úřady práce v regionu evidovaly 3000, koncem dubna jich bylo o téměř 900 více.

Nezaměstnanost v dubnu podle odborníků sledovala obvyklý sezonní pokles spojený s nástupem prací v zemědělství a stavebnictví a počátkem turistické sezony. Sezonní vlivy se projevily ve všech venkovských okresech kraje, nejvíce pak v jižních zemědělských okresech. Naproti tomu v krajském městě úroveň nezaměstnanosti téměř neovlivňují. V Brně v dubnu klesla nezaměstnanost nepatrně, jen o 0,1 procentního bodu.

Nezaměstnaností jsou už tradičně nejvíce postiženy jižní okresy kraje. Na Znojemsku a Hodonínsku je podíl nezaměstnaných na obyvatelstvu více než desetiprocentní. Nejnižší je nezaměstnanost na Vyškovsku s 6,6 procenta.

Nezaměstnanost v Česku v dubnu klesla o 0,4 bodu na 7,9 procenta. Bez práce bylo 574.908 lidí. Pokles nezaměstnanosti významně ovlivňují sezonní práce, postupné oživování české ekonomiky a také živnostníci, kteří začínají po zimní přestávce obnovovat svou činnost. V dubnu také oproti březnu přibylo pracovních míst.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK