EBRD výrazně zhoršila výhled pro ruskou i ukrajinskou ekonomiku

14.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 14. května (ČTK) - Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) dnes varovala před negativními dopady ukrajinské krize na světovou ekonomiku. Přikročila rovněž k výraznému zhoršení souhrnných vyhlídek 34 rozvíjejících se zemí, ve který působí, včetně Ruska a Ukrajiny.

Banka nyní předpokládá, že ekonomika těchto 34 zemí v letošním roce stoupne pouze o 1,4 procenta. V lednové prognóze přitom počítala s růstem o 2,7 procenta. Na Ukrajině nyní EBRD očekává propad ekonomiky o 7,5 procenta, zatímco v lednu předpovídala nárůst o 1,5 procenta.

Banka nyní očekává, že ruská ekonomika bude v letošním roce stagnovat. Její předchozí prognóza přitom počítala s nárůstem ruské ekonomiky o 2,5 procenta. EBRD navíc upozornila, že v případě jejího pesimističtějšího scénáře by ruská ekonomika vstoupila do recese.

Západní země kvůli postupu Moskvy vůči Ukrajině uvalily sankce na vybrané ruské představitele i podniky, což vystrašilo investory a způsobilo výrazný odliv kapitálu z Ruska. Podle nedávné zprávy Mezinárodního měnového fondu již ruská ekonomika zažívá recesi.

Odhad letošního růstu rozvíjejících se ekonomik střední Evropy a Pobaltí ponechala EBRD beze změny na 2,2 procenta. Českou ekonomiku výhled nezahrnuje, protože banka Česko zařazuje mezi vyspělé země. Na Slovensku počítá EBRD v letošním roce nadále s dvouprocentním hospodářským růstem.

pmh šeb

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK