Průmyslových prostor letos výrazně přibylo, daří se i pronájmům

15.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. května (ČTK) - Developeři letos v prvním čtvrtletí postavili přes 78 tisíc metrů čtverečních průmyslových ploch oproti loňským 27 tisícům. O třetinu na 300 tisíc metrů čtverečních vzrostly i pronájmy. Vyplývá to ze statistik, které dnes zveřejnila realitní poradenská společnost Cushman & Wakefield (C&W).

"Developerské společnosti jsou opět velmi aktivní. Hodnoty za první čtvrtletí potvrzují naše očekávání, že výstavba letos poroste. Podle našich odhadů bude letošní nová výstavba téměř srovnatelná s rokem 2013, kdy se postavilo kolem 300 tisíc metrů čtverečních," prohlásil vedoucí pronájmu průmyslových ploch v Cushman & Wakefield Martin Baláž.

Letos začala stavba tří zcela nových projektů - Technologický park Olomouc, Letňany Business Park a Panattoni Park Stříbro. Další aktivní developerské společnosti jako Prologis, PointPark Properties, Contera, Segro, VGP a CTP se zaměřily na expanzi současných projektů anebo akvizice.

Aktivní jsou i nájemci, od začátku roku do konce března se pronajalo téměř 300 tisíc metrů čtverečních moderních hal, z toho více než polovina (173 tisíc metrů čtverečních) připadá na nové nájemní smlouvy. Loni ve stejném období přitom pronájmy dosáhly 200 tisíc metrů čtverečních. Největší zájem byl v letošním prvním kvartále o Prahu (136 tisíc m2), která je dlouhodobě velmi stabilním trhem. Následoval plzeňský region (60 tisíc m2) a Ostrava s Brnem, kde poptávka byla shodně 40 tisíc metrů čtverečních.

Podle sdružení realitních poradenských firem Industrial Research Forum (IRF) bylo na konci prvního čtvrtletí v Česku celkem 4,53 milionu metrů čtverečních moderních průmyslových ploch ve 107 průmyslových areálech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK