Studie: Nájemné za průmyslové plochy je vyšší mimo Prahu

16.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. května (ČTK) - Firmy v Česku platí za průmyslové plochy vyšší nájemné v regionech než v Praze. Z aktuální studie realitní poradenské společnosti CBRE vyplývá, že rozdíl za metr čtvereční činí zhruba sedm korun měsíčně. Nájmy za průmyslové prostory v hlavním městě klesly pod úroveň regionů poprvé už v roce 2011.

Podle CBRE dosahuje nejvyšší nájemné v Praze 4,25 eura (zhruba 117 korun) za metr čtvereční měsíčně, zatímco v regionech je kolem 4,50 eura (124 korun). Důvodem je hlavně větší konkurence na pražském trhu, protože v Praze a jejím nejbližším okolí je kolem 1,8 milionu metrů čtverečních pronajímatelných průmyslových ploch.

Zhruba polovina nové výstavby průmyslových ploch se až do roku 2007 soustředila na hlavní město a okolí. "Tento trend se po roce 2010 výrazně změnil a výstavba se přesunula do regionů," uvádí zpráva CBRE.

Tento trend je patrný i letos, kdy ze tří zahájených průmyslových projektů je jen jeden (Letňany Business Park) v Praze. Zbylé dva, Technologický park Olomouc a Panattoni Park Stříbro, rozšiřují nabídku regionů.

Podle sdružení realitních poradenských firem Industrial Research Forum (IRF) bylo na konci prvního čtvrtletí v Česku celkem 4,53 milionu metrů čtverečních moderních průmyslových ploch ve 107 průmyslových areálech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK