Studijní pobyty pro středoškoláky, vysokoškoláky i postgraduální studium

20.05.2014 | , ChrisFromParis
Studentské centrum



Železná opona padla a tak mají studenti stovky příležitostí vyrazit studovat do světa. Pravda, občas je to skutečný oříšek – zájemce o cestu do zahraničí musí projít byrokratickým peklem. Ale pokud ho překoná, dočká se životního zážitku. Pojďte se podívat na studijní programy, které jsou k dispozici středoškolákům, vysokoškolákům, ale i postgraduálním studentům.

Co budete určitě potřebovat


Každé stipendium je jiné, každá instituce má trochu jiná pravidla. Obecně ale platí, že budete muset:

  • Sepsat motivační dopis a životopis, oba v angličtině, případně v jazyce země, do níž chcete vycestovat.

  • Musíte prokázat své jazykové znalosti – některé instituce po vás chtějí jazykový certifikát, další nabízí k vyplnění test.


Středoškolské studijní programy


Do zahraničí můžete dlouhodobě vyrazit už jako student střední školy. Seznam různých stipendijních programů shromažďuje například Akademická informační agentura. Primárně na studenty středních škol je zaměřená organizace AFS, která vám umožňuje vycestovat do zahraničí na půl roku, rok, vyzkoušet si dobrovolnickou službu, nebo dokonce pracovat.
UWC sdružuje 14 škol z celého světa, je ale otevřený jenom pro studenty narozené mezi 1. září 1996 a 1. lednem 1998. Jaké další podmínky musí splňovat, zjistíte tady. A odvážní studenti 1. a 2. ročníků středních škol se zájmem o studium na soukromých školách ve Velké Británii či USA si mohou vyzkoušet požádat o stipendium nadaci Open Society Fund.

Vysoké školy


Mezi nejznámější studijní programy pro vysokoškolské studenty patří Erasmus+ (pro evropské země) a Erasmus Mundus pro mimoevropské země. Nejsou to ale zdaleka jediné programy. Možností je daleko více, studovat můžete takřka kdekoliv od polárního kruhu po Ohňovou zem.
Studenti jsou většinou závislí na partnerských dohodách univerzit, o nichž jsou vždy informování studijním oddělením dané katedry. Faktem ale je, že pokud vyvinou trošku iniciativy, mohou si sami dohodnout zahraniční stáž, kde se jim zamane. To jim umožňuje projekt Ministerstva školství Freemovers. Musí si ale sami vyřídit veškerou administrativu se zahraniční institucí. Potom jen na své škole zažádají o příslušné stipendium a je to! (obraťte se na studijní oddělení své katedry, které vám poví víc).
Pokud tedy chcete vyjet na semestr či dva někam za zážitky a zkušenostmi, určitě zkontrolujte stipendijní programy nabízené Ministerstvem školství.
Také Akademická informační agentura zpracovává kompletní nabídku stipendijních pobytů v zahraničí na základě mezinárodních smluv pro následující akademický rok. A navíc zveřejňuje i nabídky jiných stipendií mimo rámec mezivládních dohod.

Postgraduální studia


Fullbrightova komise nabízí stipendia na studium v USA nejenom pro postgraduální studenty, ale i pro učitele, lékaře, pracovníky s praxí a další. Na podmínky pro získání stipendia se můžete podívat tady.
Kdokoliv také může požádat o stipendium od Nadace Zdeňka Bakaly, stačí si o něj požádat a můžete tak vyjet prakticky do celého světa.
Tak neotálejte, neprokrastinujte u Facebooku a leťte, dokud můžete!

Autor článku