IMD: ČR se v konkurenceschopnosti po čtyřech letech zlepšila

22.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lausanne (Švýcarsko) 22. května (ČTK) - Česká republika se v letošním žebříčku konkurenceschopnosti švýcarského institutu IMD posunula po čtyřech letech poklesu výše. Polepšila si o dvě příčky a vrátila se na předloňské 33. místo z celkem 60 hodnocených zemí. V minulých letech Česko ztrácelo kvůli rekordně dlouhé ekonomické recesi.

Na nejvyšších dvou příčkách indexu konkurenceschopnosti zůstaly Spojené státy následované Švýcarskem, na třetí pozici se dostal Singapur před Hongkong a Švédsko. Německo se díky svižnému oživení z celoevropské recese vyhouplo o tři příčky na šesté místo. Z první desítky si naopak nejvíc pohoršilo Norsko, které spadlo z šesté na 10. příčku.

Mezi novými členy EU je Česko letos na druhém místě, když přeskočilo Litvu (34. místo) a Polsko (36.), ale předběhlo jej výrazně se lepšící Estonsko. Slovensko si rovněž polepšilo o dvě příčky, a dostalo se tak na 45. pozici. Největší skok v celém indexu udělalo Rumunsko, které přeskočilo osm míst na 47. pozici. Z nečlenských zemí skončily před Českem například Čína (23.), Thajsko (29.) nebo Kazachstán (32.).

Trendem posledního roku je pokračující úspěch Spojených států, částečné zotavování Evropy a potíže některých velkých rozvíjejících se zemí, uvedl ke zprávě ředitel střediska IMD pro konkurenceschopnost ve světě Arturo Bris. USA podle něj těží z odolné ekonomiky, zlepšování na trhu práce a dominance v technologiích a infrastruktuře. Evropská ekonomika se postupně zotavuje, což dokládá vzestup konkurenceschopnosti Dánska (9. místo), Irska (15.), Španělska (39.) a Portugalska (43.). Dál se naopak zhoršila pozice Itálie (46.) a Řecka (57.).

Kvůli zpomalování růstu a investic se zhoršila konkurenceschopnost Číny (23.), zatímco Indie (44.) a Brazílie (54.) trpí neefektivními trhy práce a firemním řízením. Výrazné zhoršení zaznamenalo Mexiko (o devět míst na 41. příčku), Turecko (40.) Filipíny (42.) a Peru (50.).

IMD zakládá svá hodnocení konkurenceschopnosti zemí ze dvou třetin na statistických ukazatelích. Z jedné třetiny index zahrnuje vlastní průzkum u 4300 firemních manažerů.

IMD letos doplnil index konkurenceschopnosti i žebříčkem toho, jak domácí manažeři vnímají pověst svých zemí v zahraničí. Česko z tohoto hodnocení vyšlo na 30. místě. Sedm zemí z první desítky v konkurenceschopnosti je také v první desítce z hlediska vnímané ekonomické pověsti v zahraničí.

Žebříček vnímané pověsti v zahraničí vede Singapur před Německem. Irsko je na třetím místě a spolu s Chile, Katarem a Jižní Koreou v tomto průzkumu dopadá mnohem lépe, než by tomu nasvědčovalo umístění v indexu konkurenceschopnosti. Naopak američtí manažeři kladou svou zemi z hlediska pověsti v zahraničí až na 23. příčku a výrazně pesimističtí jsou i manažeři ve Francii, Polsku, Číně a na Tchaj-wanu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK