Aktivita v čínském průmyslu se v květnu výrazně zlepšila

22.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 22. května (ČTK) - Aktivita v čínském zpracovatelském průmyslu v květnu dál klesala, její pokles se ale výrazně zmírnil a sektor zaznamenal nejlepší výkon za pět měsíců. Plyne to z dnešních předběžných údajů z průzkumu britské banky HSBC mezi nákupními manažery čínských továren. Zpracovatelský sektor je motorem čínské ekonomiky.

Index nákupních manažerů HSBC stoupl tento měsíc na 49,7 bodu z dubnové úrovně 48,1 bodu. I přes výrazný nárůst tak zůstává stále pod hranicí 50 bodů, která odděluje pokles v sektoru od vzestupu.

Nad hranici 50 bodů ale vystoupily ukazatele, které měří produkci a domácí i zahraniční poptávku. Nejvýraznější zlepšení zaznamenaly nové exportní zakázky, jejichž index vzrostl o 3,4 bodu na více než tříleté maximum 52,7 bodu. Dál ale klesl index zaměstnanosti, jehož hodnota sestoupila na 47,3 bodu.

Růst čínské ekonomiky se v prvním čtvrtletí zpomalil na 7,4 procenta ze 7,7 procenta v předchozích třech měsících. Bylo to nejnižší meziroční tempo růstu za 18 měsíců.

Druhou největší ekonomiku světa podkopává nestabilní globální poptávka, slábnoucí růst domácích investic a ochlazení domácího realitního trhu. Ekonomové podle ankety agentury Reuters odhadují, že letos se růst v Číně zpomalí na 7,3 procenta, tedy nejnižší tempo za 24 let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK