V dubnu nahlásilo hromadné propouštění opět 24 zaměstnavatelů

22.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. května (ČTK) - V dubnu nahlásilo hromadné propouštění 24 zaměstnavatelů, což je stejně jako v březnu. Opatření se dotkne 1146 zaměstnanců. Nejvíce podniků se chystá propouštět v Praze. V hlavním městě a v Moravskoslezském kraji je i nejvyšší počet lidí, kteří v nadcházejících měsících přijdou o práci. Vyplývá to z nejnovějších informací Úřadu práce ČR. Jména firem úřad neuvedl.

Společností, které sníží počet pracovníků v režimu hromadného propouštění, bylo meziročně o čtyři méně. Naopak stoupl počet lidí, kteří ztratí zaměstnání. Meziměsíčně to je o 374 lidí více, meziročně o 153.

Celkem devět zaměstnavatelů, kteří nahlásili v dubnu hromadné propouštění, bylo v Praze. A v hlavním městě je i nejvíce lidí, kterých se toto opatření dotkne (608). Následuje Moravskoslezský kraj, kde firmy plánují propustit 134 pracovníků. Z okresního hlediska je na tom nejhůře Ostrava, kde přijde o práci 114 zaměstnanců.

"I přes nárůst počtu lidí, kterých se dotkne plánované propouštění, jsme v dubnu zaznamenali zatím nejvýraznější pokles nezaměstnanosti. A naopak nám meziměsíčně i meziročně vzrostl počet volných pracovních míst. V předchozím měsíci jich ÚP ČR evidoval 44.246," uvedla generální ředitelka úřadu Marie Bílková.

O hromadné propouštění jde tehdy, pokud během 30 dnů dostane ve firmě s 20 až 100 zaměstnanci výpověď minimálně deset lidí. V podniku se 101 až 300 pracovníky je to aspoň desetina zaměstnanců a ve společnosti s více než 300 zaměstnanci minimálně 30 lidí. Než dá zaměstnavatel výpovědi jednotlivým zaměstnancům, musí o svém záměru písemně informovat odborovou organizaci, radu zaměstnanců a příslušnou krajskou pobočku ÚP ČR podle místa činnosti firmy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK